Római padlófűtés (hypocaust). Sosem létezett!
2021. október 27. írta: Erich

Római padlófűtés (hypocaust). Sosem létezett!

Bevezetés:

Olaszország nagy része manapság erdőmentes. Azt mondják, ennek az az oka, hogy az ókori rómaiak fával fűtötték a gazdagok házát (amihez állítólag néhány rabszolga volt szükséges, akik a hét minden napján, 24 órában dolgoztak minden háznál). A történészek feltételezik, hogy a rómaiak fűtötték házaikat, mivel a római villákban földalatti szellőzőrendszerek vannak.

quote7_1.jpg

300 font / óra VAGY 48 köbméter / 2 nap a cikk szerint. Tehát mindössze 7000 font fát keresünk egy egész napos fűtéshez.

A 48 köbméteres perspektíva szerint egy római villát még egy hétig sem lehetett ezzel a rakás fával fűteni:

cord_of_wood.jpg

A hipokausztok hivatalos idővonala meglepően jól ismert. Egy Sergius Orata nevű fickó találta fel a dolgot 2000 éve, de sajnos még 400 hosszú évbe telt, mire ezt a bonyolult technológiát tökéletesre hozták. Ahogy az a hivatalos elbeszélésben lenni szokott, minden kissé visszásnak tűnik: a rómaiaknak néhány száz évbe telt, hogy ne csak a fürdőket, hanem a szobákat is felmelegítsék. A helyiségek fűtése nem élvez elsőbbséget a fürdőkáddal szemben?

quote4.png

De Sergius Orata nemcsak a hipokausztot találta fel, hanem ő volt az első ember, aki feltalálta az osztriga termesztését is. Alább egy valószínűleg nagyon pontos festmény Sergiusról, amint másokat osztrigatenyésztésre tanít. Sajnos csak több mint 1000 évvel a halála után hozták létre, így nem biztos, hogy annyira pontos. :,-D

sergius-orata-demonstrates_fishing_medieval_french_illustration.jpg

It was expensive and labour-intensive to run a hypocaust, as it required constant attention to the fire and a lot of fuel, so it was a feature usually encountered only in large villas and public baths. - wiki

Amit nem igazán tudunk, ha hipokausztokról van szó, az az, hogy a rómaiak hogyan melegítették a levegőt. A nagy tüzek pusztán és a nem hatékony hőtermelés nem egyezik meg azzal a magas szintű tudással, amelyet az élet más területein szereztek, még akkor sem, ha a mainstream szemmel nézzük.

 

 

Nincs Korom Sehol

A hipokauszt maradványai határozottan nem úgy néznek ki, mintha füst futott volna át rajta, mivel a kövek tökéletesen tiszták. Valójában egyetlen képet sem találok füsttől szennyezett és megfeketedett hipokausztról. Amennyire én tudom, egyáltalán nincs bizonyíték arra, hogy fát égettek volna, mert a kandallóként értelmezett helyen legalábbis megfeketedett köveket látnánk.

Ez egy kortárs középkori fűtőrendszer Spanyolországban, Gloria néven, a hipokauszt korszerűsítése, nyílt tűzzel működik, és egyszerűen a kőpadló alá vezeti a füstöt, majd egy kéményen keresztül egyenesen fel a tetőre:

cl8t81d.jpg

Ez nem azonos a Hypocaust rendszerrel, mert a Gloria rendszer valójában működik, mivel a füst többé-kevésbé csak egy hagyományos kéményen halad keresztül. A szoba alatti tér és a kémény tisztítható. De a Gloria rendszer még mindig sok fát és szénát pazarol el. A falak elfeketedtek a füsttől, és kissé primitívnek tűnik.

The wall above it is black from soot. The chimney is on the other side of the heated room. -
Medieval Heating System Lives on in Spain

Így kell kinéznie egy tipikus római hipokausztnyílásnak:

41te2a7.jpg

Ez a nyílás azon kevés képek egyike, amelyen valamiféle szerkezet látható, ami akár „kandalló” is lehetett volna, de nehéz megmondani. A legtöbb képen egyszerűen a földalatti rendszer látható, és nincs nagy nyílás a tüzet gyújtani.

Így ábrázolták a hipokausztot a 18. században, és ez a főáramú történészek hitrendszerén alapult, anélkül, hogy bármiféle régészeti tény támasztotta volna alá elképzelésüket:

6sffvv2.jpg

A mainstream elmélet szerint a felhevült füst közvetlenül a falakban lévő csöveken keresztül haladt át és távozott az épületből. Ez rendkívül nem hatékony, de a történészek szeretik ezt a magyarázatot, mivel ez megmagyarázza, miért használtak fel annyi fát.

Aztán azt mondják nekünk, hogy ezt a rendszert Róma bukása után a középkorban továbbfejlesztették, és az emberek hirtelen felfedezték azt az egyszerű tényt, hogy drasztikusan csökkenthetik az fa-pazarlást, ha lassítják az égés sebességét.

Míg a középkor a tudás hanyatlását jelentette, ebben az esetben ez valamiért fordítva volt.

"Tubuli" és a koromfoltosság hiánya;

A római hipokauszttal fűtött római villa alapvetően olyan lenne, mint egy óriási kémény. Rendszeresen takarítani kell, különben eltömődnek és nagy az esélye annak, hogy meggyullad a korom, így gyorsan leégne az egész épület. (Ez történik a kéménytüzeknél)

heating-hypocaust-diagram.jpg

És nem csak a kiásott pincékben nincs korom, hanem az üreges téglákban sem, amelyek műszakilag nem tisztíthatók. A téma egyik korai szerzője még azzal is vádolta a régészeket, hogy megsemmisítették a korom bizonyítékait a köveken, mivel nem találtak ilyet.

quote.png

Otto Krell hipokausztelmélete
Otto Krell mérnök volt, aki 1866 és 1938 között élt, és a 20. század elején egy „Altrömische Heizungen” című könyvben publikált egy elméletet a római hipokausztokról. Természetesen gyorsan figyelmen kívül hagyta az intézmény, amely előnyben részesíti az elméleti és távolságtartó akadémikusokat a gyakorlati és logikai képességekkel rendelkező emberekkel szemben.

A fent idézett Krell azt állította, hogy valójában nem voltak hipokausztok, hanem a rendszert egyszerűen arra építették, hogy a ház megépítése után száraz legyen.

quote2.png

 

 

Próbálja meg újra előállítani a hipokauszt tüzet
Szóval gyors kutatást végeztem, és ez egy kicsit mulatságos: link.

A régészek megpróbálták megvizsgálni, hogyan működik egy hipokausztrendszer, és tüzet gyújtottak két római villa alatt. Olyan tüzet próbáltak gyújtani, amely minden helyiségben jó fűtési hőmérsékletet eredményez. Lapjuk szerint azonban láthatóan a mai napig nem lehet egyszerűen tüzet gyújtani és felfűteni egy római villát anélkül, hogy hatalmas problémák ne ütköznének:

Experiments in reconstructed facilities have proven that running them is nowhere near as easy and trouble-free as assumed.

Though many questions can be answered better based on this research, the fact remains that some of it is – though justifiable- speculation and combination.

Therefore it isn’t possible – even though desirable- to provide a patent medicine for the construction of a flawless hypocaust heating. The facilities are too different and each one has to be considered individually.

Tehát a kortárs régészek még egy primitív tüzet sem tudnak tenni elméleteik alátámasztására.

Miközben megpróbálták újrajátszani az egész „fűtsünk fel egy római villát tűzzel” dolgot, rájöttek, hogy szinte lehetetlen az összes helyiséget kiegyensúlyozottan felfűteni, de ennek eredményeként a szobák gyorsan beszennyeződtek a koromtól:

pjlnnat.png

tbpuigz.png

A szén-monoxid-mérgezés is problémát jelent a római hipokausztoknál:

The main disadvantage of the hypocaust system is a very dangerous one. The fumes created by the fire in the furnace easily crept out of the holding space below the false floor and into the main space. This silent killer is now known as carbon monoxide. Although it is easily detectable and preventable today, the Romans probably had no idea of this concept.

There's a user on historum.com who has analyzed the whole situation and comes to the conclusion that a hypocaust is a nightmare which either kills the inhabitants by fire or toxic fumes, if it works at all.

Eventually all the flue ways will block with soot and there appears no way, other than demolition, to clear them.
The fuel used was normally wood but possibly some charcoal or coal. All these fuels when burnt in a bonfire give of gases such as water vapour, carbon dioxide and carbon monoxide. Carbon monoxide is a colourless, odourless, tasteless and toxic gas. When carbon monoxide enters the body it prevents the blood from bringing oxygen to cells, tissues and organs, which can result in death. In the case of coal burning sulphur oxides and nitrogen oxides are produced. . The hypocaust was not an efficient use of fuel because most of the heat has to go up the chimney in order to keep the combustion system running. Wood would have had to be managed, charcoal produced, coal mined and all stored close at hand, even in a slave economy the returns would have effected the Roman pocket and in the late Roman period the economy was suffering.
Egy másik kísérlet a római villa hipokausztrendszerének újraalkotására szintén kudarcba fulladt, veszélyes szintre emelve a szén-monoxid-koncentrációt:
The Roman villa reconstruction programme 'Rome wasn't built in a day' which was on recently on channel 4 found the same thing regarding toxic gasses from tubuli. A bloke from the Health and Safety came along with his detector and said that the concentration of gasses was unacceptable at 8 feet above floor level but ok at head height. The programme speculated that this could be one of the reasons for the great height of Roman rooms and that the lack of sealed windows might help to disperse the gas.

Végezetűl:

Nincs bizonyíték arra, hogy az úgynevezett római villák szellőzőrendszerét égő fával kötötték volna össze. Az elsődleges bizonyíték arra, hogy miről van szó, elveszett.

Ha egyáltalán fűtésre használták a rendszert, akkor valószínűleg valamilyen mára elfeledett technológia hajtotta, ami képes volt felmelegíteni a levegőt a házak alatt, majd a tubulus felfelé húzta a levegőt, hogy felmelegítse az egészet. A faégetésre vonatkozó hiányzó bizonyítékok elismerése a római hipokausztokkal kapcsolatban elkerülhetetlenül arra készteti a régészeket, hogy megkérdőjelezzék a római kor technológiai fejlődésének teljes narratíváját.

Ezért volt fontos, hogy a mainstream dogma ezt a konszenzust rákényszerítse a közvéleményre a 20. században, még akkor is, ha még soha senki nem látott kormot egyetlen hipokausztmaradványon sem. Krell kutatását figyelmen kívül hagyták. Ha nem használtak fát, akkor volt egy másik energiaforrás, amelyhez a „rómaiak” hozzáfértek. Sajnos semmiféle írásos bizonyíték nem maradt ránk, hogy felfedezzük az igazságot.

Az ókori Rómával kapcsolatos legnagyobb feltételezések mind kitalációk, amelyek csak az ókori irodalom csavaros idézeteire épülnek, és nem támasztják alá valódi régészeti munkával. Legyen szó Pompei pusztításáról, a római higiéniai rendszerekről vagy jelen esetben a hipokausztokról, minden kitalált.

MINDEN!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://erich.blog.hu/api/trackback/id/tr3116737446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása