A Gresham-törvény
2018. június 25. írta: Erich

A Gresham-törvény

Zsarnoki társadalomban törvényszerű, hogy a rossz győz. De minden zárt rendszerre érvényes a rossznak a győzelme. A Gresham-törvénynek a társadalomra vonatkoztatott lényege így szól: ha egy igazságos szabályozás nélkül működő zárt rendszerben egyenlő esélyt kap a jó és a rossz, akkor idővel mindig a rossz (az erőszakos-kifosztó) minőség válik uralkodóvá és hatalmasodik el a jón (az adakozó-befogadón).

Más szóval kifejtve: ha igazságos törvény és ellenőrzés nélkül szabadjára engedünk egy társadalmat, mindig a rossz válik uralkodóvá. A magyarázat egyszerű: a rossznak mindig nagyobb az eszköztára! Miközben a jó, eredendően csak az erkölcsös és törvényes eszközöket használja, addig a rossz ezeket is kihasználva, elsősorban a szélesebb körű erkölcstelen és törvénytelen eszközöket veti be.

Ha egy gazdasági rendszerben kétféle pénznem van forgalomban, a rosszabbik fogja kiszorítani a jobbat (értékállóbbat) a forgalomból. A törvényt bár Thomas Greshamról nevezték el, valójában Nicolaus Copernicus fektette le 1526-ban Monetae cudendae ratio című tanulmányában.

Facsar Imre videója. Kinek kard lóg a szájából:

Facsar Imre 2: Globális fasizmus:

Mózes a keresztván:

A bejegyzés trackback címe:

https://erich.blog.hu/api/trackback/id/tr3914070245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása