Kontárkodás a diósgyőri váron
2021. július 03. írta: Erich

Kontárkodás a diósgyőri váron

Megjelent egy írás a Diósgyőri várról, hogy.. azonnal állj!.....
Ennek kapcsán végignéztem a kivitelező által feltett képeket a vár építéséről.
Nos ehhez hozzászóltam, és ezt most kicsit szélesebb körben is megosztom. Okulásként, nem politikai vitaként. Simán szakmai érveknek íródtak.
Íme:
Nézem a képeket, és eszembe jut Ferenczy Károly, a vár „építésze”. Most foroghat a sírjában. Már korábban is írtam, hogy Carló a Velencei Charta szellemiségének megvalósulásáért (feltételezem) azokon a helyein a várnak, ahol nem állított helyre falsíkot, mészkő rakott falakat építtetett (falmag megjelenítése). És itt adott egy pofont a várnak, mert az utókor nem értette ezt a gesztust, és alkalmazkodtak a mészkő anyaghoz alázatosan. Soha nem építettek robbantott, fejtett mészkőből várat a középkorban, mert nem lehetett. Miért? Mert mészhabarcsot használtak, ami „csúszott”, azaz nem állt meg a fal, mert lassan kötött a mészhabarcs. Ez a mészkő az acélgyártás segédanyaga volt. Napjainkban a gyorsan kötő cement már lehetővé teszi (Carló is alkalmazta) ennek a robbantott mészkőnek az alkalmazását. Milyen áron? Tréfás kerti támfalak épülnek várfalként. Mi a tréfás kerti támfal? 1/3 cementhabarcs és 2/3 kő adja a fal nézetét. Sok vidéki kőműves épített ilyen falat a tyúkólak alá, meg kerítésnek. Egy korszak elfogadott falazó anyaga. és kőfal ízlése.
A Diósgyőri várat a környéken bányászott puha, tufa kőből építették egykoron.
Feltételezem, hogy a mostani kivitelezés terv szerint folytatódik. Ebben az esetben ami a képeken látható, az szakmai, műemléki barbárság, árnyaltan mindenképpen vitatható.
180646208_3895964367154038_2674900875497316525_n.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://erich.blog.hu/api/trackback/id/tr2616611294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hun77 · https://szkitia.blog.hu/ 2022.08.07. 15:41:45

azok ott nincsenek megegetve? Jerry arrol dumal [most meg masok is] hogy valami Ivent votl s megolvasztottak a regi epuleteket s nehany ''hegy'' is azert ne ki ugy stb
-
habar valszeg lattad mar;
-
www.youtube.com/channel/UCcTv8IB0t3YmTmIzsyUuMrw
süti beállítások módosítása