Kik építették a középkori katedrálisokat?
2019. május 13. írta: Erich

Kik építették a középkori katedrálisokat?

Akik a  modern paradigmákat már nem fogadják el, szabadon fontolgathatják az alternatív ötleteket arról, hogy ki, mikor és mit csinált. Ki építette a világ katedrálisait? A katolikus egyház valóban felelős volt a kivitelezésért és az építkezésekért, ahogyan azt nekünk tanítják?

Nézd meg az architektúra részleteit. Úgy tűnik, mintha a 800-as évektől 1200-ig (erre az időintervallumra teszik a katedrálisok épitésének időpontját) az akkori technológiával ezt meg lehetett volna tenni?

hg-14-06761_lincolncropsharp1.jpg

0965f243fa20ca068e57d2c846622abb.jpg

Egy képet kiragadok egy könyvből, melyen az látható,hogy épp katedrálist építenek. Azt hiszem, ez elfogadható lenne az egyszerűbb, kisebb templomok számára, de amikor megnézem a Top 10 legmagasabb katedrálisok listáját és megpróbálom összeegyeztetni azt a képen látottakkal, az eszem csak nem fogadja el.

cathedral_building.jpg

Faállványok vágott kövek emelésére, amelyeket lovak és ökrök vontatnak a kitermelőtől az építkezés helyszínére, emberek által működtetett emelő kerekek, fából készült daruk... Valóban? Nem igazán! És van még egy ok, amiért nem tudom elfogadni. A Katolikus egyház mindig is jól ismert volt, mint a teljes szánalmasság intézménye. A több százezer eretnek ember folyamatos üldözése mondvacsinált és kitalált okok miatt. Lassan és szörnyű módon ölték meg őket a legkülönbözőbb módszerekkel, hogy aztán ájuláskor vagy halálukat megelőzve "életre keltve őket" ismét folytatni tudják a kinzásokat. A máglyán égetve őket, gyermekeiket és csecsemőiket tűzbe dobva. Továbbá háborúk, terrorizmus, és a rabszolgaság. Új területekre települvén ezeket az eljárásokat aztán ott is alkalmazták előszeretettel a szeretet nevében az ott élő őslakosokon.

Csak szimplán nem tűnik lehetségesnek, hogy az ilyen mentalitású emberek lelkileg képesek legyenek létrehozni a világ páratlan művészeti és építészeti alkotásait. Ismét nem beszélve a technológiai akadályokról. És persze a kétségtelenül jelenlévő magas technológiákat igénylő részletek, tornyok, rudak, fém templomtetők.

img_20201112_131643.jpg

Úgy gondolom, hogy szembe kell néznünk azzal a valószínűséggel, hogy az egyház nem igazán épített sok mindent, legfőképpen nem a gótikus katedrálisokat. Lehetséges,hogy ezeket a dolgokat már a helyükön találták, és egyszerűen módosították vagy megjavították őket, néhány Jézus és a szentek festményeit és mozaikjait adták hozzá ahhoz, hogy később magukénak követeljék azt, amit soha nem tudtak építeni.

A középkorból nem találunk sok festményt vagy illusztrációt, amelyek bemutatják a építés alatt álló katedrálisokat. Amit látunk, nagyon primitív eszközökkel illusztrált fadaruk és egyebek amit semmilyen szín alatt sem kötnénk egy közel 200 méter magas tornyhoz aminek egy óriási fém kúp van a tetején.

Ezenkívül ezek a furcsa időkeretek, ahol 200 évig épülnek, 400 évig megállnak, és a 19. században befejezik a kivitelezést. Jó példa erre a Kölni Katedrális. A kölni dóm építése 1248-ban kezdődött, de 1473-ban megállt, befejezetlen. A munka nem indult újra az 1840-es évekig, és az épület 1880-ban készült el az eredeti középkori tervéhez. kyolnskij-sobor-foto_1452169252.jpg

Randall Carlson arról beszél, hogy a székesegyház építése hirtelen véget ért a középkori "meleg időszak" végén, a szerszámok és anyagok pedig a helyszínen maradtak, mintha épp az építők csak elhagynák. Talán, amit a középkori meleg időszaknak nevez, azt nem teljesen értjük mi is valójában. Akkor történt valami esemény vagy katasztrófa, amikor a történelmet átírták az 'erősek' és előkészítették a világot az ezt követő zavarra és traumára.

Egy dolog biztos, hogy az egyház soha nem fogy ki a régóta elveszett dolgok újbóli felfedezéséből.

Köln német városát 262 különálló légitámadásban bombázták a szövetségesek a II. Világháború alatt, a Királyi Légierő (RAF) által. A RAF összesen 34.711 tonna bombát dobott a városra. A város dómja jól látható. Túlélte a háborút, annak ellenére, hogy a szövetséges bombák több tucatnyi ütést mértek a városra.

cologne_cathedral_3.jpggothic-spires.jpg

A liverpooli anglikán székesegyház épitése 74 évig tartott, ami ma 3 milliárd angol fontot tesz ki! Feltételezhetően az 1904-től 1978-ig terjedő technikát használva (!!!), kivéve, hogy esetleg más technológiát használtak, azt hiszem, hogy nem akarják, hogy tudjuk. Nagyon kevés bizonyítékot találtam a létrehozásáról, a képek mindegyike csak egy felújítás-kiegészítésnek tűnik, vagy épp renováció.

liverpools-anglican-cathedral-under-construction.jpgimages_full_373.jpg

Furcsa a nyilvános fotók hiánya egy viszonylag modern épülethez még ha 1904-ben kezdődött de 78-ig tartott. Szóval a székesegyház honlapjának archívumába mentem, hogy többet találjak, de szembesülnöm kellett vele,hogy sajnos a képek nem nyilvánosak. Persze,hogy nem. Saját titkos bizonyítékokkal rendelkeznek, amelyeket nem szabad megnézni... 

‘The Archive department of Liverpool Cathedral is a unique collection of drawings, letters, and artefacts relating to the building and history of the Cathedral from the beginning of the 20th century’.

‘Although it is not possible to have personal access to the collection, we are always happy to answer queries and regularly respond to email and telephone enquiries, especially where family members may have had an historic link to the Cathedral’.

Nincsenek nyilvános képek az alapkő letételről, nincs nyilvános királyi ceremónia a megnyitásról. 

cathedral-1.jpg

Érdekes története van a Kailasa-templomnak is, amely a Mogual-korszakig tart. Aurangzeb császár uralkodása alatt a Mogulok kísérletet tettek a templom megsemmisítésére. Aurangzeb már elpusztított számtalan hindu templomot, és szándékában állt hozzáadni a Kailasa-templomot is a listához. Azt mondják, hogy 1000 munkást küldtek a templom széthordására. Három év telt el, és a templom csak minimális kárt szenvedett, több eltorzult vagy törött szobrot. Felismerve, hogy lehetetlen teljesen megsemmisíteni a templomot, Aurangzeb végül feladta.

2_kailas_temple_in_ellora_caves_complex_aurangabad_india_the_incredible_kailasa_temple_in_ellora_travelibro.jpg

kailasa-temple-2.jpg

Kik és hogyan építették meg ezeket az épületeket, ha akkoriban nem volt áram és semmiféle gép? Miért mem volt a régi épületekben wc, konyha, fűtés és vízvételi lehetőség? Hova lettek az összes akkoriból származó épületek tervrajzai, építési dokumentumai? Miért nincs az építésekről semmiféle fénykép vagy festmény? Hogy lehetséges az, hogy a világ minden táján ugyanolyan stílusú és szerkezetű épületeket építettek fel, majdnem 100%-ig egyezően?

Frissítés 2020.06.12.:
Erdekes téma kering a neten pár éve amely ha választ nem is ad rá,hogy kik építették a katedrálisokat, de tovább bonyolítja a kitalált középkor elméletet. ITT.

img_20201112_131700.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://erich.blog.hu/api/trackback/id/tr5814823576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hun77 · https://szkitia.blog.hu/ 2020.10.27. 22:44:37

Úgy gondolom, hogy szembe kell néznünk azzal a valószínűséggel, hogy az egyház nem igazán épített sok mindent
-
jut eszembe Jasdi mikor mondta hogy amikro kerdezte a papokot hogy ''mikor koltoztel be az en templomomba'' XD aszontak hogy ''itt romok voltak'' - persze az egesz ''kereszkenyseg'' stb Lefedes
-
Jasdi amugy azt is izelte emlekszem hogy ''a regi templomokba az ablakok alacsonyon vannak'' - valszeg mert Mud csak o se tudja ezt valszeg
süti beállítások módosítása