Amikor a "Wall Street" csak egy fal volt.
2019. május 11. írta: Erich

Amikor a "Wall Street" csak egy fal volt.

A Castello-terv az új Amszterdam legkorábbi ismert térképe, amelyet 1660-ban készített Cortelyou. Legkorábbi ismert térképe, és az egyetlen, amely a holland időszakból származik. A lenti képeken látható a furcsa kis település egy maroknyi blokkal.

Az Ephemeral New York megjegyzi, hogy míg Manhattan meglehetősen elbűvölőnek tűnik, egészen ellenkezője volt: "Az új Amszterdam a 17. század közepén egy ritkán lakott, kényelmetlen és sáros hely, kevés teremtménnyel és sok törvénytelenséggel." 

A Wall Street valójában egy 12 láb magas fal, amely az északi legmagasabb határ mentén fut, hogy távol tartsa a bennszülött indiánokat. Broadway a csillag alakú erődtől, Fort Amszterdam-tól kezdődik és észak felé halad, átkelve a Wall Street-en. A Pearl Street az East River mentén halad, a Broad, William és a Whitehall utcákkal elágazva, és az Exchange Place- t és más kis utcákat keresztezve. Ahhoz, hogy ezen a távoli földön jobban otthon érezzék magukat a hollandok, csatornákat hoztak létre. Az első híd, amely a csatorna fölött épült nyilvánvalóan a Bridge Street.

A közelmúltban azt állították, hogy a Wall Street-i fal azért volt, hogy megvédje a várost a támadások ellen, mind az angolok, mind az indián törzsek által. A britek nem voltak túl boldogok, hogy egy holland település állt a követelésük közepén. Az angol - holland háborúk következtében végül brit kézre került Új Hollandia, néhány év múlva visszatért a hollandokhoz, majd végül ismét a brit uralomhoz csatolódott,  immár véglegesen.

The Castello Plan is the earliest known map of New Amsterdam, and it was created by Cortelyou around 1660. The “earliest known plan of New Amsterdam and the only one dating from the Dutch period.” The map, pictured below (zoomable version here), shows a quaint little settlement with a handful of blocks. Ephemeral New York notes that while Manhattan looks rather charming, it was pretty much the opposite: "New Amsterdam in in the middle of the 17th century was 'a thinly populated, uncomfortable and muddy place with few creature comforts and much lawlessness."

Wall Street is actually a 12-foot-tall wall running along the northern most border (at the right of the image), built to keep the natives out. Broadway begins at the star-shaped Fort Amsterdam and travels northward, crossing Wall Street. Pearl Street runs along the East River, with Broad, William, and Whitehall Streets branching out and intersecting with Exchange Place and other small streets. To make this foreign land feel more like home, the Dutch dug canals along Broad and Beaver Streets. The first bridge built over the canal is now, obviously, Bridge Street.

It’s been recently argued that the Wall at Wall Street was to protect the City as much against attacks by the English as the Natives Indian Tribes. The British were none too happy to have a Dutch settlement in the middle of their claim. It was the strain of the Anglo-Dutch wars which eventually landed New Netherlands in British hands, returned it to Dutch rule for a few years after, and then, finally, back to British rule for good.

new_york_1660_castello_plan_37843_1444086487_1280_1280.jpg

castellomapnewamsterdam1660.jpg

hith-6-things-new-netherland-2.gif

18072937106_90b10b08e2_b.jpg

maxresdefault_2.jpg

1015.jpg

2006_09-map1660_0.jpg

a71w19u.jpg

new-york-map.jpg

hqdefault.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://erich.blog.hu/api/trackback/id/tr2914820818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása