Szlovákia szuverenitását nagyon komolyan veszélyeztető kezdeményezés
2019. március 29. írta: Erich

Szlovákia szuverenitását nagyon komolyan veszélyeztető kezdeményezés

Az USA-val való előkészületben levő katonai egyezmény a "védelmi együttműködésről" pikánsabb, mint vártuk. Egy beavatott személyben tudatosult a helyzet komolysága és a Hlavné správy-hoz (megj.: Fő hírek – Szlovákia mostanság legkomolyabb alternatív hírportálja) ment a riasztó üzenettel.

Azt, hogy ez már nem vicc az is mutatja, hogy a minket tájékoztató, jól informált körökben mozgó anonim hazafi megismertetett minket a javasolt szöveg tartalmával is, nem kis nyugtalansággal mutatva rá bizonyos pontokra. A szöveg valódiságát nem tudjuk megerősíteni, mert Lajčák ("szlovák" külügyminiszter) minisztériuma a szerződést titokban készíti elő, így a szöveg nem nyilvános, de nincs okunk nem hinni a hírnek. Forrásunk azt írja, hogy a javasolt szövegű bilaterális szerződés, tekintettel bizonyos nem egyértelmű fogalmazásokra az azokkal való visszaélésekre és Szlovákia megkárosítására adhat lehetőséget, mivel jelentős előnyben részesíti az amerikai oldalt. Azt is elmondta, hogy bizonyos megfogalmazások a jövőben problémásakká válhatnak a szövegnek a szerződő felek általi eltérő értelmezése miatt:

"Az egyezmény szövege némely esetekben szembe megy Szlovákia Alkotmányával – a III. cikkely 3. bek. szerint a Szlovák Köztársaság köteles megkönnyíteni az amerikai fegyveres erőknek és szerződött beszállítóinak magánterületre és objektumokba is, a XIV. cikkely szerint pedig az amerikai fegyveres erők katonai rendőrséget is működtethetnek, amely a katonai objektumokkal szomszédos településeken is tevékenykedhet (!). Továbbá a XXIV. cikkely 2. bek. alapján az amerikai haderők helyi (szlovákiai) alkalmazottainak nem lenne joga a sztrájkhoz, ami szintén ellentétes a szlovák Alkotmánnyal.

A szerződés-tervezet lehetővé teszi az amerikai hadseregnek és más meghatározott személyeknek a Szlovák Köztársaság területére és meghatározott helyiségekbe való zavartalan belépést anélkül, hogy a mi szerveinknek lehetősége volna a belépésük megakadályozására, ill. az eltávolításukra. A Szlovák Köztársaság emellett nem befolyásolhatja sem az itt tartózkodó személyek számát, sem tartózkodásuk idejét, ezek a személyek büntetőjogilag is az USA joghatósága alá tartoznak.
A IV. cikkely szerint az USA hadereje "átmenetileg" katonai technikát, anyagokat és készleteket tárolhat a megállapodott objektumokban, miközben a Szlovák Köztársaság felé csak tájlékoztatási kötelezettséggel tartoznak a kizárólagos belépési ellenőrzés jogával ezekhez az anyagokhoz. Szlovákiának nincs lehetősége (!) befolyásolni az anyagok mennyiségét, fajtáját vagy tárolási idejét sem.
Bár az V. cikkely szerint az objektumok (épületek és konstrukciók) az építkezés befejezés után Szlovákia tulajdonává válnak, de az USA fegyveres ereje jogosult azokat addig használni "amíg szüksége van rá".

A Szlovák Köztársaság részéről való finanszírozási feltételek, ill. az USA felőli kompenzációksem egyértelműek az objektumok visszaszolgáltatásakor Szlovákia általi használatba vételnél.

A szerződés mellékletében vannak tárgyalva az objektumok és zónák (a Kuchyna és Sliac repülőterek), ezek az objektumok azonban írásos megegyezés alapján kiszélesíthetőek, ehhez pedig elegendő az USA és Szlovákia védelmi minisztériumai közötti megegyezés.

A szerződés minimális időtartama 11 év (10 év a felmondás lehetősége nélkül egy éves felmondási idővel).
Ezen egyezmény alapján a Szlovák Köztársaság elvesztheti a szuverén állami státuszát, mivel némely részein elveszti egy másik ország fegyveres erőinek tagjai feletti ellenőrzést, akik nem tartoznának a szlovák igazságszolgáltatás (rendőrség, ügyészség, bíróságok) joghatósága alá, nem befolyásolhatja személyeknek és tárgyaknak a területére jutását, beleértve a fegyverrendszereket, fegyverekt és muníciót is. Ez az amerikai hadsereg tagjain kívül azok családtagjaira, az alkalmazottakra és más személyekre is vonatkozik. A Szlovák Köztársaság kötelezettséget vállal objektumok nyújtására az USA fegyveres erői számára, de nem lesz képes befolyásolni sem azok felhasználását sem a bennük folytatott tevékenységeket. A nemzetközi jogi normák szerint a szerződés tervezete egyértelműen nem részrehajló az amerikai oldal felé. A szlovákiai Külügyi és Európai Ügyek Minisztériumában sincs egységes vélemény a javaslatra".

Ennyit az anonim forrásból származó információkról.
Úgy tűnik, hogy egy, a Szlovákia szuverenitását nagyon komolyan veszélyeztető kezdemlnyezés tanúi vagyunk. És sajnos úgy túnik, hogy még mindig reális az esély, hogy valamelyik hazaáruló egy tulajdonképpen nevetséges, majdhogynem sértő összegű júdáspénz fejében – 105 millió dollár, ami kevesebb, mint pl. 5 db AMX-56 Leclerc tank vagy egy fél F22 vadászgép ára – banánköztársasággá teszi Szlovákiát, ahova az amerikaiak kényük-kedvük szerint legálisan járkálhatnak ki-be és azt hoznak ide, amit akarnak. És emellett persze egyértelműen a visszavágó atomcsapások céltáblájává is teszik Szlovákiát a megtámadott harmadik ország számára, ha megpróbálnák a demokráciát, humanizmust és emberi jogokat még keletebbre exportálni – és ezzel egy földtani korszakot lezárni.

Ivan Lehotský

Kuksi ide is!

flag-pins-nato-slovakia.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://erich.blog.hu/api/trackback/id/tr714725639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása