A parasztság eltüntetésének okai.
2017. december 24. írta: Erich

A parasztság eltüntetésének okai.

"A parasztok a mai társadalom nemkívánatos elemei. Ezért is lett a paraszti réteg tönkretéve az elmúlt kb. 100 évben.
Hiszen a paraszt önellátó volt, falusi háztartás nagyon sokrétű volt, szinte mindenhez értettek, nem vásároltak túl sokat a boltosoknál. Nem vitték a hasznot!!
Megtermelte magának az ételt, italt, bort, pálinkát, mézet, sajtot stb. készített magának, házát saját maga építette. Az asszonyok tudtak szőni fonni, ruhát varrni, ismerték a gyógynövényeket. Nem szerettek orvoshoz járni!!

A krumplibogarat kézzel szedték le a krumpliról, nem használtak vegyszert.
Apukám meséli mindig, hogy az ő gyerekkorába még csak cukorért, meg petróleumért jártak a boltba. MÁS MINDEN MEGVOLT OTTHON AMI KELLETT!!
Nem voltak bűnözők, erkölcsös életet éltek, a lopás szégyen volt, ezért jogászokra meg ügyvédekre sem volt szükségük. Egy kézfogás volt az "üzlet", az adott szó szent volt.
Ezek miatt nem függtek a rendszertől. Azonkívül nem voltak vevők a hülyeségre. Nem szerették a mellébeszélést, hazudozást. Nagy és jó erős összetartó családokban éltek, jó sok testvérrel akik támogatták egymást jóban-rosszban.
Helyettük panel lakó főiskolás meg egyetemista társadalmat kellett létrehozni, ahol az ember még egy paradicsomot sem tud megtermelni, legoptimálisabb esetben még kertje sincsen, üres a kamrája, nincs mit enni, ezért kénytelen dolgozni járni. És ami a lényeg, jóó sokat vásárol. Mindent megvesz. Unalmába vásárol. Még többet vásárol...

Mivel semmihez sem ért, így mindent meg kell vennie ami az életben maradáshoz szükséges.
Ezért kezdték a paraszt szót pejoratív értelemben használni mivel le akarták járatni ezt az életmódot. Mivel ez nem szolgálta az ők érdekeiket.
Ahhoz, hogy a mai modern fogyasztói társadalom létrejöhessen, eloször is szét kellett verni az ÖNELLÁTÓ ÉS VALÓDI, ÉRTELMES TUDÁSSAL RENDELKEZO PARASZTI RÉTEGET.
Emiatt vezették be a kötelező iskolarendszert. Amikor is kivették a gyerekeket a családi gazdaságból, akik azután a tudást a szüleiktől nem tudták átvenni. Az iskolában pedig alternatív dolgokat tanítanak, és így függové teszik az embereket."

(Ismeretlen szerző tollából)

Kapcsolódó videó:

1313343942-1j4fr0.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://erich.blog.hu/api/trackback/id/tr7913522387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gelsi Kati 2019.08.14. 09:33:30

Az ötlet nagyon jó, egy a baj, a háttérhatalom mindig előttünk jár két lépéssel, és már eleve elzárta a menekülés útját. Csak néhány buktatót említek. A panellakás árából csak olyan faluban tud valaki kertes családi házat venni, ahol zömében romák élnek, akiket nemcsak hogy nem büntetnek ha magyaroktól lopnak, egyenesen biztatják is őket erre. Ha a magyar védeni próbálja a területét, önbíráskodás címen büntetik, lásd a borosgazda vagy a kesznyéteni kisnyugdíjas esetét. Ezekben a falvakban régóta nincs se munkahely, se óvoda, iskola, orvos. A teljes önellátáshoz évek kellenének, így legalább az egyik szülőnek dolgoznia kellene, de nincs hol. Ha a gyereket nem járatják iskolába, a gyámhatóság elveszi tőlük, sőt nemsokára az óvoda is kötelező lesz 4 éves kortól. Manipulálják az időjárást is, nem véletlen, hogy a késői téli időjárás (általában április közepe) akkor van, mikor a fák virágba borulnak, kibújnak a vetemények. Aratás előtt egy-két héttel jön a menetrendszerű diónyi, sőt teniszlabda nagyságú jég, özönvízszerű eső, ami ellehetetleníti az aratást... már amit a jég nem vert tönkre. Az őszi szüret előtt is jön a jégeső, bár az idén már eleve arra adtak támogatást a gazdáknak ha zölden levágják a termést. A közbiztonság egyre rosszabb, eddig sem sietett a rendőrség ha magyar ember bajba került, és a helyzet hamarosan még rosszabb lesz. Lejáratják a rendőrséget a kilakoltatásokon való részvétellel, nem fizetik ki a túlórájukat, így egyre többen hagyják el a pályát, miközben kifejezetten cigánygyerekeket toboroznak rendőrszakközépbe... Mindenkinek a fantáziájára bízom mire számíthat a magyarság, ha cigánytámadás esetén rendőrt hív...

Kabai Domokos Lajos · www.bekialtas.blogspot.hu 2019.08.14. 19:24:59

Ez úgy ahogy van, szamárság. A kapitalizmus profitkényszere, a minden áron hatékonyságra törekvés vezetett oda, hogy már a kétszáz-kétszázötven évvel ezelőtti Angliában elűzzék a parasztokat a földjeikről, lerombolják házaikat és részben rabszolgává, fegyenccé tegyék őket, illetve behajtsák gyerekeiket, asszonyaikat a gyárakba. A Monarchiában ez részben a két világháborúban elvéreztetett paraszttömegekkel oldódott meg, illetve 3 millió paraszt kivándorolt Amerikába, az itthon maradottak nagy tömegei pedig iszonyúan kevés pénzből és mindenkinek kiszolgáltatva tengették életüket a nadrágszíjparcellákon.

Az először 1945 után az egyházi és a világi nagybirtokok terhére végrehajtott jelentős földosztás sem oldotta meg azt a problémát, hogy az akkor kapitalista körülmények között ténykedő parasztgazdaságok versenyképesek legyenek a nyugat-európai országok parasztgazdaságaival, ahol akkor már csupán a lakosság 10-15 százaléka foglalkozott mezőgazdasággal, míg nálunk 50-60 százalék. Erre reagáltak aztán Rákosiék rengeteg túlkapással, amit a hatvanas évektől a Kádár-rendszer korrigált, s idővel a háztáji gazdaságok, a téeszek ipari üzemágai révén biztosította, hogy a lakosság 15-18 százaléka megéljen falun. De Nyugat-Európában ekkor már a mezőgazdaságban foglalkoztatottak aránya 3-4 százalék volt, mint ahogy most is az, s ehhez közelít lassan a magyar, ami megmagyarázza a vidék mostani helyzetét.

Summa summarum, ha valaki vissza akarja rendezni a helyzetet, nem elég nosztalgiáznia, hanem a kapitalizmus ellen kell küzdenie. Az idilli életről pedig annyit: senkinek nem kívánom, hogy úgy éljen és dolgozzék látástól vakulásig, ahogy én gyerekkoromban a nagyapáimat láttam akkor még saját földjeiken. Édesanyámnak és szintén lánytestvérének pedig már tizenévesen az ökröket kellett vezetnie a barázdában, amikor szántottak. (Ettől még jóval később az ökrökről, s lovaikról szeretettel beszéltek, de az életmódról nem.) De a háztájiban még én is kivettem mindkét nagyszülőmnél a részem a földeken a munkából például havas esőben a cukorrépa-szedésben stb. Egyébként nem azért nem mentek orvoshoz, mert rátartiak volta, meg egészségesen éltek, hanem mert nem volt pénzük rá. Emlékeztetnék a tüdőbaj elterjedtségére, amit Morbus hungaricusnak neveztek nálunk. Tessék már egy kis Móra Ferencet meg Móricz Zsigmondot, Veres Pétert, Illyés Gyulát, Féja Gézát, Kovács Imrét, Sinka Istvánt, Bibó Istvánt stb. is olvasni, mielőtt meg tetszenek osztani ostobaságokat. De ajánlhatom a csak világirodalmi mércével mérhető, nemrégiben megjelent, háromkötetes A rög gyermekeit is, Oravecz Imrétől.

Mindezzel együtt még nagyszüleim is hajlottak arra, hogy nosztalgiázzanak, mert ők még, ellentétben gyerekeikkel ragaszkodtak a tanyához, meg a többihez. De egy életmódon belülről az ember nem mindig látja át a korlátait. Ám ettől még az 1945-ös 50-60 százaléknyi szegényparaszt olyan társadalmi ballaszt volt, amivel muszáj volt lett volna mit kezdeni, akármilyen rendszer is lett volna a háború után. Egyébként annyira tudom, miről beszélek, hogy egyik nagyapám mindjárt agyvérzést is kapott, s belehalt, amikor végre ráállt, hogy bevigye a kis földjét a téeszbe. De attól még azt is látom, hogy nagyanyám éppen ennek köszönhette, mint ahogy másik nagymamám is, hogy élete végig nyugdíjat, illetve járadékot kapott a téesz-tagság révén, ami lehetővé tette, hogy biztonságosan megéljen. S főleg látom ekkora idő távolából, hogy "Akárhogy is nem volt ennek más útja". Az idézőjel annak szól, hogy ezt nem én mondom, hanem egy idős, már nyugdíjas (!), merthogy a parasztok többségének korábban nem volt nyugdíja, a mikrofonom előtt mondta, amikor interjút készítettem vele 1986 táján.

A magyar szövetkezeti rendszer végül nagyon is igazolta létét, hiszen a falvak általános szociális, kulturális, egészségügyi felemelésének, a világszínvonalú termelési módszerek elterjesztésének legfőbb zálogát jelentették. A történelmi hibát - ha már így alakult - inkább abban látom, hogy a Kisgazdapárt, no és a leendő oligarchák, nyomására fölszámolták a téeszeket. Hogy mi következett ezután azt megtapasztaltam saját szülőhelyem helyzetének romlásán keresztül, no és egy északkeleti kistelepülésen, ahol történetesen részben életem egészen a legutóbbi időkig, s ahol egyik szomszédom kisgazdálkodó. A rendszerváltozásig a nem túl jelentős, de mégiscsak sokak biztos megélhetését lehetővé tevő, sokféle ágazatot működtető téesszel a háttérben virágzó falu mára árnyéka régi önmagának. Az írd és mondd öt kisgazda monokultúrás gazdálkodást folytat nagyrészt lestrapált eszközökkel. Állattartás nincs, ezért agyonműtrágyázzák a földet, a rengeteg vegyszerhasználat következtében pedig puszttul a talaj és a környezet élővilága.

Meglep, hogy az anno betegségekkel küzdő, félanalfabétának maradt gyerekek sorsa, az óriási csecsemőhalandóság nem jut senki eszébe. Mindenesetre, az így fészbukozók miért nem teszik pénzzé a vagyonukat, s fognak mezőgazdasági vállalkozásba valahol vidéken?#

Gyula Lajos Szász 2019.08.16. 11:49:06

Vettem a fáradságot és szinte minden posztot átolvastam. A következtetésem : Csaknem minden írásban van legalább egy kicsi igazság kivéve azokat, amelyek nem a tárgyhoz tartozó, a másikat fikázó, alázó tartalmú. Ezek a posztolók magukról állítanak ki bizonyítványt. Én - mint a falusi, tanyasi életbe született gyerek emlékszem, hogy tényleg csak a sóért mentünk a boltba. A II. VH- ra felkészülés idején volt jobb élete a parasztnak. A háborúba vitték Őt és a lovait, szekerét. A háború után mind a mai napig egy kerékre jár a világórája. A mozgató rugó : TÚL SZAPORODOTT AZ EMBERISÉG, tehát tudatosan irtani kell minden eszközzel, mind a politikai, mind a gazdasági vonalon. Pl. A természetes élelmiszertől tovább élne, szaporodna. Meg kell tömni méreganyaggal úgy, hogy észre se vegye. Nagy ugrással ebbe illik az afrikai - természeti - népek vándoroltatása, a civilizáltak megfertőzése. Az orvosok lebutítása, hogy fogalmuk se legyen a természetes gyógymódokról. Mérgezni a levegőt, a vizet, az élelmiszert. Ráadásként ezen még gazdagodni is lehet és nem az olcsóbb élelmiszert fogyasztani. A kb. 8 milliárd emberfőt le kell redukálni legalább 5 közelébe. Ez az igazi globalizáció célja. Gondolkodj el mondom én így túl a 80- n.
süti beállítások módosítása